Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Λόγια Ελπίδας (Συγγραφείς, Αναστασία Β. Γκίτση – Κώστας Β. Ζορμπάς). Προτείνει η Ευγενία Στρατή.

Ευγενία Στρατή

Λόγια Ελπίδας

Αναστασία Β. Γκίτση – Κώστας Β. Ζορμπάς

εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη/Βόλος 2011

Οι εξελίξεις στην εποχή μας δεν μπορούν να αφήσουν κανένα αδιάφορο. Ιδιαίτερα σε μία εποχή που ζητείται η ιδιαιτερότητα και υποστηρίζεται η ετερότητα παντοιοτρόπως, δυστυχώς, τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται ακόμη στο περιθώριο…
Η ελληνική κοινωνία δεν έχει φτάσει ακόμη στην πλήρη αποδοχή της αναπηρίας γενικότερα, αλλά και το έλλειμμα παιδείας και η έλλειψη ενημέρωσης για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, δημιουργεί είτε κλειστές ομάδες αντιμετώπισής της είτε ομάδες κοινωνικής απομόνωσης.

Η έκδοση είναι συλλογική και προέκυψε από την θέρμη των εμπνευστών της. Του Λαρισαίου Κ. Β. Ζορμπά και της Θεσσαλονικιάς, Θεολόγου, ποιήτριας και αρθρογράφου, Αναστασίας Β. Γκίτση, μιας εμπνευσμένης νέας δημιουργού η οποία έχει συγκροτήσει και το καλλιτεχνικό τρίπτυχο Sygorma όπου η ποίηση εναρμονίζεται με τη μουσική και τα εικαστικά.
Η έκδοση είναι αφιερωμένη στα άτομα που πάσχουν από «Σκλήρυνση κατά Πλάκας» και τα έσοδα από την πώληση της δίνονται στην Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΕΑμΣΚΠ).
Τα κείμενα εστάλησαν στους επιμελητές της έκδοσης, άλλα επώνυμα και άλλα ανώνυμα, μετά από επαφή και συζήτηση στο ηλεκτρονικό στέκι κοινωνικής δικτύωσης του Facebook, πιστοποιώντας, ακόμη μια φορά, τη ύπαρξη πεδίων δημιουργικής δυνατότητας του διαδικτύου.
Τα εικαστικά που κοσμούν την έκδοση έγιναν από άτομα πάσχοντα, με την καθοδήγηση του ζωγράφου – αγιογράφου Μιχάλη Βακαλούλη (Vakas), της Ομάδας Εικαστικής Έκφρασης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ΠΕΑμΣΚΠ. Το έντυπο σχεδιάστηκε στο Room702 και τυπώθηκε στο τυπογραφείο «Παλμός» του Βόλου για λογαριασμό των εκδόσεων «Μπαρμπουνάκης» της Θεσσαλονίκης.
Στις σελίδες της έκδοσης εγκιβωτίζονται κείμενα ποίησης και ποιητικής πρόζας ανωνύμων ή κάποιων που υπογράφουν με τα αρχικά τους, καθώς και του Κ. Β. Ζορμπά, της Αναστασίας Β. Γκίτση, του Βολιώτη ποιητή Νίκου Βαραλή, του Λαρισαίου ποιητή – δημοσιογράφου Άγγελου Πετρουλάκη, του Καθηγητή Θεολογίας στο Α.Π.Θ. και μουσικού Χρυσόστομου Σταμούλη, από την Άφυτο Χαλκιδικής, και ακόμη ενσωματώνονται κείμενα από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, τον Ο. Ελύτη, τον Γ. Ρίτσο και τον Antoine de Saint-Exupéry. Οι φωτογραφίες είναι των Gemmamou (Κ. Δήμου) και Room702 (Κ. Παπαθανασίου).
Ο Τόμος αυτός, όπως αναφέρεται και στην αρχή του βιβλίου, υπάρχει γιατί υπάρχει ο πόνος, αλλά απευθύνεται σε όσους μπορούν να «ποιούν ελπίδα από τον πόνο».

Αν καταθέτω την παράθεση των συντελεστών της έκδοσης δεν είναι παρά για να τονίσω πόσο αξιέπαινη είναι η πρωτοβουλία η οποία προσλαμβάνει μεγαλύτερη αξία από τη συστράτευση τόσων πολλών στο παρασκήνιο.

Ώστε, λοιπόν, ανθίζει η ελπίδα για ανάταση ηθική μέσα στην κρίση που ζούμε;
Ανθίζει, μας λέει τούτη η συλλογική προσπάθεια, αρκεί, με εντιμότητα, να μεταφράσουμε το πανάκριβο δώρημα του πόνου σε ελπίδα μέσα από την αγάπη που γεφυρώνει τη ζωή με το θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου