Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η «Αναζήτηση» (συγγραφέας Νίκος Θέμελης). Προτείνει η Μένη Καραβά

Μένη Καραβά
Η «Αναζήτηση»
 μυθιστόρημα του Νίκου Θέμελη
Εκδόσεις: Κέδρος
Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία.
Στο χώρο της νεοελληνικής πεζογραφίας εμφανίστηκε το 1998. Τα έργα του διαπνέονταν, κυρίως, από την ιδέα του εκσυγχρονισμού, με βασικές αναφορές στον ελληνισμό των τελευταίων τριών αιώνων, τόσο στο χώρο της διασποράς όσο και στο χώρο της αναδυόμενης εγχώριας αστικής τάξης.
Τα βιβλία του σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ κάποια από αυτά μεταφράστηκαν στα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά, τα τουρκικά και τα σερβικά. Έχουν εκδοθεί επτά μυθιστορήματά του: Η Αναζήτηση (1998), Η Ανατροπή (2000), Η Αναλαμπή (2003), Για μια συντροφιά ανάμεσά μας (2005), Μια ζωή δυο ζωές (2007) και Οι αλήθειες των άλλων (2008). Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με το αντίστοιχο του περιοδικού Διαβάζω για την Ανατροπή. Πέθανε στις 20 Αυγούστου 2011 έπειτα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.


Στο πρώτο του μυθιστόρημα την «Αναζήτηση» έξι πρόσωπα αφηγούνται ισάριθμες ιστορίες και συνθέτουν συγχρόνως την περιπέτεια ζωής του κεντρικού ήρωα και των σχέσεών τους μαζί του. Σχέσεις εξουσίας και δεσμοί καταπίεσης αλλά και σχέσεις φιλίας και έρωτα, ελευθερίας και δημιουργίας.
Σ’ έναν κόσμο που φεύγει και σ’ έναν κόσμο που έρχεται, στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές του 20ού, κάποιοι αναζητούν καινούριες απαντήσεις, συγκρούονται για τις ιδέες τους, κυνηγούν προσωπικά και συλλογικά οράματα.
Πρόσωπα που κουβαλούν την ιστορία των προγόνων τους και αποφασίζουν να γράψουν τη δική τους. Χαράζουν μόνοι τους το δρόμο τους, πιστεύουν σε αξίες, δημιουργούν, μπορούν να αντλούν δύναμη ακόμα κι όταν όλα τους έρχονται ανάποδα.
Στάσεις ζωής και πάθη μιας ζωής, γνώση και ημιμάθεια, άλλοτε τους πάνε μπροστά και άλλοτε τους βασανίζουν. Άλλοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο χωρίς σύνορα και άλλοι στο μικρόκοσμό τους ξέρουν να ζουν ειρηνικά κι αδελφωμένα, αντάμα με αλλόθρησκους κι αλλοεθνείς, το δικό τους παραμύθι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου