Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Σεισάχθεια (Συγγραφέας, Εύα Ομηρόλη). Προτείνει η Φούλη Βαρβούζου

Σεισάχθεια

Εύα Ομηρόλη

 Εκδόσεις Λιβάνη

Σεισάχθεια είναι η ανακούφιση της κοινωνίας από το βάρος εξυπηρέτησης συσσωρευμένου χρέους. Όταν το «άχθος» (βάρος) «αποσείεται» (μικραίνει σημαντικά ή εξαλείφεται ακόμα). Έμεινε στην Ιστορία από την κοινωνική μεταρρύθμιση του Σόλωνα, στην προ-κλασική αρχαία Αθήνα, εκεί στις αρχές του 6ου π. Χ αιώνα… 

Σε κάθε ιστορική εποχή όταν το χρέος της κοινωνίας γίνεται δυσβάστακτο και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί πλέον, υπάρχει παράλυση, οικονομική συρρίκνωση, πολιτική αποσταθεροποίηση και πολιτιστική καθίζηση. 


- Αν δεν ανακοπεί αυτή η «κάτω βόλτα» από μέτρα σεισάχθειας, η κοινωνία βυθίζεται στην πλήρη παρακμή. 
- Αν, αντίθετα, υπάρξουν μέτρα σεισάχθειας, η οικονομική ανάκαμψη είναι άμεση και η κοινωνική αναζωογόνηση συνήθως θεαματική.

Να έρθουμε όμως στο βιβλίο Σεισάχθεια της Εύας Ομηρόλη και να ψάξουμε να βρούμε την συνάφεια του story με την έννοια της Σεισάχθειας.... Ήρωας είναι ο Γρηγόρης Δάρας, πού γνωρίζει μια παράξενη ωραία γυναίκα και την ερωτεύεται σφόδρα.- Παραδίδεται ολοσχερώς σ αυτόν τον έρωτα, χρεώνεται, καταλύει τους προσωπικούς του κανόνες και οδηγείται άλλοτε σε ηδονές κι άλλοτε σε αγωνίες...

Στη ζωή και στον έρωτα, Σεισάχθεια είναι ο νόμος της δύναμης που ελευθερώνει όσους έχουν υποδουλωθεί στο φόβο: δεν υπάρχουν κανόνες και, αν υπάρχει αλήθεια, το σημαντικό δεν είναι να την ανακαλύψεις, αλλά να απελευθερωθείς απ' αυτή. Στην αρχαία Αθήνα Σεισάχθεια ήταν ο νόμος του Σόλωνα που απελευθέρωσε όσους είχαν υποδουλωθεί λόγω χρεών!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου